“Hydrobot”

Κατασκευή Hydrobot από τους μαθητές της Γ’ Τάξης Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων.

Οι μαθητές μας της  Γ’ Τάξης του ΕΠΑΛ Μυκόνου, της Ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών  Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, στο πλαίσιο του  μαθήματος “Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας – Ηλεκτρικών Μηχανών” κατασκεύασαν ένα Hydrobot.

Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV – Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων με σκοπό να εξερευνήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής τους. Η βασική έκδοση του Hydrobot αποτελείται από απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικοί σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικροί ηλεκτρικοί κινητήρες, κλπ. τα οποία συνδυάζονται από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών. Με την ολοκλήρωση της βασικής έκδοσης οι μαθητές μπορούν εύκολα να επεκτείνουν το όχημά τους προσθέτοντας αδιάβροχες κάμερες, αισθητήρες, φώτα, και άλλα συστήματα, τα οποία προσδίδουν στο Hydrobot επιπλέον δυνατότητες.

Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν συμμετέχει περισσότερα από 300 σχολεία, 3.500 μαθητές/μαθήτριες και 300 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη δράση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην κατασκευή ενός Hydrobot, όπου ακολουθούν βήματα για τη συνολική συναρμολόγηση του οχήματος, τη δοκιμή του και τελικά την καθέλκυσή του στο νερό.

Στο πρώτο μέρος της κατασκευής-συναρμολόγησης του Hydrobot οι μαθητές μας έκοψαν και συναρμολόγησαν όλα τα κομμάτια του μηχανισμού πλεύσης  (σωλήνες και  φλοτέρ) δημιουργώντας το βασικό σκελετό. Το επόμενο στάδιο ήταν η συναρμολόγηση του συστήματος προώθησης, με τη δοκιμή των ηλεκτρικών κινητήρων όπως και τη στεγανοποίησή τους από το νερό, την τοποθέτηση των τριών προπελών πάνω στους κινητήρες και βεβαίως την τοποθέτηση του συστήματος προώθησης πάνω στον σκελετό του Hydrobot. Στο τρίτο μέρος, έγιναν οι συνδέσεις των καλωδίων της τροφοδοσίας (μπαταρίας) με τους κινητήρες και συναρμολογήθηκε  το τηλεχειριστήριο με τους τέσσερις διακόπτες που θα κατευθύνουν το Hydrobot μέσα στο νερό.

Κατασκευάζοντας το Hydrobot

Η κατασκευή ενός οχήματος Hydrobot δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να πειραματιστούν με βασικές επιστημονικές αρχές, να γνωρίσουν τεχνολογικές εφαρμογές, να εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση εργαλείων, να εφαρμόσουν τεχνικές και επιστημονικές διαδικασίες, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να ανακαλύψουν ευκαιρίες για μια συναρπαστική ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία. Το Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, οι μαθητές έριξαν στη θάλασσα το Hydrobot στην όμορφη παραλία της Φτελιάς και το εγχείρημα στέφτηκε με επιτυχία!

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο, σχετικά με την κατασκευή και την δοκιμή του Hydrobot:

https://youtu.be/pexvmY7TjbQ

Το έργο υλοποιήθηκε από τους μαθητές:

Μετόσι Τζιουλιάνο
Μπάνουση Τζούλιο
Μπάτσκα Φιλίπ
Ντόου Τζουλιάνο
Σουρδάϊ Χρήστος
Τσουραπάς Κώστας
Χαν Ραζίτ
Χανιώτης Δημήτρης
Χοτζάϊ Τοφίκ
Τσάνη Γεώργιος

Εκπαιδευτικός: Δούγια Έλενα – ΠΕ83